Хараламбиев не изключва отново смъртни присъди
Хараламбиев не изключва отново смъртни присъди / netinfo
Не е изключено смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар да бъдат потвърдени в сряда от Върховния съд на Либия. Това заяви пред Дарик адвокат Хари Харамбиев часове преди началото на заседанието на най-висшата съдебна инстанция в Джамахирията, която ще реши съдбата на сънародниците ни.

Неговият либийски колега Осман Бизанти подчерта, че абсолютно никой не би могъл да предскаже какво ще е окончателното решение на Върховния съд. “Очаквам присъдите да бъдат произнесени, тъй като не виждам никаква основателна причина за отлагане на решението”, допълни адвокат Бизанти пред Дарик радио.

Адвокат Хари Хараламбиев аргументира пред Дарик предположението си, че Върховният съд може да обяви сънародниците ни за виновни за умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца с думите: „Защото се изисква изключителна храброст от страна на върховните съдии да преодолеят предубежденията в тази страшна и многоглава хидра и да постановят единствено справедливата и възможна присъда, а тя е – невинни”.

Либийският адвокат Бизанти заяви пред Дарик, че уважава мнението на своя колега, но че никой не може да каже дали смъртните присъди ще бъдат потвърдени, или не. За разлика от адвокат Хараламбиев, който допусна, че Върховният съд може да отложи произнасянето на присъдите за необозримото бъдеще, Осман Бизанти многократно подчерта, че присъдите ще бъдат произнесени в сряда и че няма никакви убедителни причини за отлагне на крайното решение на съда. Той допълни, че няма никаква идея как вървят преговорите между либийските власти и семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази. Запитан дали ако до сряда бъде постигнато такова поразумение, то би могло да повлияе на крайното решение на Върховния съд, Бизaнти отговори:

„Ако има такова споразумение преди присъдите, може би ще можем да приложим това споразумение пред съда и да променим малко нещата. Но ако споразумение бъде постигнато по-късно, след произнасянето на присъдите – то очевидно няма как да повлияе на решението на Върховния съд”, заяви Осман Бизанти.

Заседанието на най-висшата съдебна инстанция на Джамахирията по СПИН делото срещу българските медицинки сестри и палестинкия лекар ще започне в 11 ч на 11 юли.