Въоръженият бунт срещу руската армия може и да приключи за по-малко от 24 часа, но безредието в редиците на врага бе неочакван подарък и своевременен повод за повдигане на бойния дух на украинските войски.

Спектакълът с бунта на Евгений Пригожин в критичен център за военно командване и контрол в руския град Ростов на Дон, а по-късно и трескавите руски опити за укрепване на Москва, когато бойците на "Вагнер" се отправиха на поход натам, за да свалят военното ръководство на страната, беше посрещнат с аплодисменти от командирите на Източната група на въоръжените сили на Украйна, заяви нейният говорител Сергий Черевати.

"Войниците на фронтовата линия са положително настроени към това", каза той. "Всеки хаос и безпорядък от страна на врага е от полза за нас", допълва той.

Видеоклип на известния украински командир на дронове "Магяр", който наблюдава бунта, докато похапва огромни количества пуканки, превзе социалните мрежи. Множество радостни мемове, осмиващи руския лидер Владимир Путин, заляха социалните мрежи, а изявление след изявление от висшето ръководство на Украйна описваше безредиците като сигурен знак за предстояща още по-голяма нестабилност.

След бунта в Русия: Бъдещето на наемниците и ходът на войната в Украйна остават неясни

Непосредствената криза завърши със споразумение, сключено с посредничеството на Минск, което предвижда Пригожин да бъде изпратен в изгнание в Беларус. Но за наблюдаващите украинци щетите бяха нанесени: Путин изглеждаше слаб и отчаян, тъй като се съгласи на отстъпки часове след като обяви Пригожин за предател.

Краткотрайното въстание не се отрази осезаемо на позициите на руската армия по протежение на 1000-километровата фронтова линия в Източна Украйна, но може да даде на Украйна необходимия тласък за засилване на началната фаза на контранастъплението, което, както признаха командващите, върви по-бавно от очакваното.

"В краткосрочен план това отклони вниманието от войната и пренасочи някои ресурси от фронта", каза Найджъл Гулд-Дейвис, експерт по въпросите на Русия и Евразия в Международния институт за стратегически въпроси. Според него обаче в по-дългосрочен план това показва липсата на единство сред бойните сили на Русия. "Това е ужасно за бойния дух на Русия. Както за офицерите, така и за войниците. Това е много добре за бойния дух на Украйна", отбелязва той.

В руските канали в мрежата Телеграм военнослужещи, които поддържат блогове за войната, призоваха руските войници да останат съсредоточени върху войната. "Братя! Всички, които държат оръжие на линията на съприкосновение, помнете, че вашият враг е насреща ви", гласи едно от съобщенията.

50-годишният украински войник Андрий Квасница, който е бил ранен в боевете в източния град Бахмут, където сраженията не спират по южните флангове на окупирания от руските войски солодобивен град, заяви: "Всички са развълнувани".

"Днес ми се обади мой приятел и ми каза: "Андрий, не съм пил толкова от години, но днес имам основателна причина да пия", каза той. "Всичко е трудно, не е лесно, но със сигурност ще победим". Той разговаря с Асошиейтед прес в Киев, където се възстановява.

Докато войските на “Вагнер” се придвижваха към Москва, Ханна Маляр, заместник-министърка на отбраната на Украйна, съобщи за напредък в няколко направления по фронтовата линия, където сраженията продължават от седмици, както и че руското напредване на север е било осуетено.

"Слабостта на врага винаги създава възможност, тя ни позволява да се възползваме", каза тя пред АП, като добави, че е твърде рано да се прецени как политическата игра, която се разиграва в Русия, може да даде на Украйна военно предимство.

По-рано този месец Украйна засили атаките в няколко направления в югоизточната част на страната - ход, който сигнализира, че дългоочакваната контраофанзива е започнала. Но напредъкът беше "по-бавен от желаното", призна украинският президент Володимир Зеленски.

Миналата седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че до края на юни ще бъде сформирана нова резервна армия, която ще подсили руската жива сила по украинския фронт, където Русия е ангажирала 90% от силите си и вече значително превъзхожда украинските бойци.
Експертите твърдят, че украинците трябва да поддържат гъвкавост и бързина, за да използват уязвимостта на руснаците по фронтовата линия и да пробиват линиите на отбрана, когато се появи възможност.

С модерните оръжейни системи, отговарящи на стандартите на НАТО, които притежават, бойният дух е необходимата съставка за привикване със скоростта, от която украинските войски се нуждаят, за да променят динамиката на бойното поле, казват те.

"Това ще даде истински тласък на украинците", казва Джеймс Никси, ръководител на програмата за Русия и Евразия на  аналитичния център "Чатъм хаус". "Ако досега казвахме, че украинците имат за какво да се борят, то напоследък не им достигаше малко боен дух", допълва той.
Украинските командири казаха на своите бойци, че раздорите, които се разиграват в Русия, са косвено последствие от техните дела. "Героите от Бахмут, които удържаха града в продължение на 10 месеца и изтощиха врага, са съавтори на този руски епичен провал", каза Черевати.

Истината е по-сложна. Дългогодишното съперничество между Пригожин и руското военно командване предхожда пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, но относителната ефективност на “Вагнер” в сравнение с редовните армейски части, които се сражаваха в Бахмут, повиши авторитета на Пригожин и може би му даде увереност да предприема бунта.

Все пак посланието намира отзвук в редиците на украинската армия, която се подготвя за следващия решителен удар във войната.
В неделя в югоизточната част на Украйна, в Запорожка област, военнослужещи от минохвъргачно подразделение обстрелваха руски цели от позициите си, като казаха, че всеки нанесет от тях удар е отговор за всяка една неправедливост, извършена от Русия.

"За язовир Каховка!", викаш военнослужещ от украинските специални части, визирайки катастрофалното разрушение на язовирната стена, за което Русия бе обвинена по-рано този месец и което наводни цели украински общини.
Самия Кулаб, Асошиейтед прес/БТА