Хаос с въздушното движение в Португалия заради лошото време
Хаос с въздушното движение в Португалия заради лошото време / cнимка: Reuters

Силни ветрове връхлетяха днес Азорския архипелаг и остров Мадейра в Атлантическия океан и предизвикаха затруднения във въздушното движение в посока към двата автономни португалски региона, предаде АФП.

Самолет, изпълняващ полет от Лисабон за Мадейра, е трябвало да се върне обратно, тъй като не могъл да кацне на летището в град Фуншал, столицата на Мадейра. Два други полета от Лисабон и Гетуик, Великобритания, бяха отклонени към остров Порту Санту, заявиха за португалската агенция Луза източници от летището, цитирани от БТА.

Корабоплаването между островите Порту Санту и Мадейра бе отменено за целия ден. На Азорските острови авиокомпания Сата съобщи, че полет от Лисабон за остров Фаял се отлага за утре. В Португалия, която снощи бе връхлетяна от ураганни дъждове и силни ветрове, които изкорениха дървета и блокираха пътища, въздушното и железопътно движение бе нормално.

В централната и южната част на страната близо 150 000 души все още нямат електричество поради предизвикани от лошото време аварии, съобщи енергийната компания на Португалия, която се надява да възстанови електрозахранването до края на деня.