Хания призова за единство палестинците
Хания призова за единство палестинците / netinfo

Палестинският премиер Исмаил Хания оглави митинг на поддръжници на движението Хамас в Ивицата Газа, като призова всички палестинци да съхранят единството си, предадоха световните агенции.

"Не трябва да допускаме кръвопролития в палестинските територии и трябва да останем единен народ, за да постигнем освобождението на земята си и на светите места", заяви Хания на митинг в град Газа по случай 19-годишнината от създаването на Хамас. На проявата присъстваха около 100 000 души.

"Правителството ни няма да се откаже от властта, защото се опира на подкрепата на палестинския народ", заяви Хания, отхвърляйки намеренията на администрацията на президента Махмуд Абас да организира предсрочни избори или референдум за правителство с участието на Хамас и движението Фатах на Махмуд Абас.

"Хамас няма да мълчи след случилото се на пропускателния пункт Рафах. Трябва да се извърши щателно разследване на тези събития", каза премиерът. По думите на Хания огън по колата му са открили снайперисти от покриви на сгради в Рафах. Той определи станалото като умишлено престъпление.

Хания съобщи, че обиколката му в страни от региона за събиране на помощи за Хамас е била успешна. Емирът на Катар е обещал да дава на палестинската автономна власт по 180 милиона долара на всеки три месеца. В Иран пък Хания е получил обещание за финансова подкрепа в размер на 100 милиона долара, които ще пристигнат през 2007 г.