Ханес Свобода: Проблемът е в ГЕРБ, а не в Атака
Ханес Свобода: Проблемът е в ГЕРБ, а не в Атака / снимка: БГНЕС, aрхив

Същественият проблем в настоящата ситуация е, че партия ГЕРБ продължава да бойкотира работата на парламента. По този начин се дава на "Атака" много повече власт, отколкото трябва да има спрямо резултатите от парламентарните избори. Това казва председателят на групата на социалистите и демократите в Европарламента Ханес Свобода пред в. "Преса".

Ако ГЕРБ не се върнат в Народното събрание и не поемат отговорността, която много български гласоподаватели са им поверили, Атака ще остане в тази асиметрична властова позиция, смята още той.

Според него кабинетът на Пламен Орешарски е допуснал по-рано някои грешки. "Аз публично и в разговори с представители на кабинета казах, че тези грешки трябва да бъдат поправени. Правителството отговори на публичните критики, като например оттегли номинацията на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС", казва още Ханес Свобода.

На въпрос възможна ли е коалиция БСП-ГЕРБ Свобода казва: „В момента, когато ГЕРБ отказва дори да участва в парламентарния процес, не смятам, че е възможно двете партии да формират коалиция". Въпреки това той съветва, ако политическият климат в България се развие в насока, в която двете най-големи партии са сериозни събеседници. „Има раздвижване в дясното политическата сцена и е вероятно да изскочат нови коалиционни възможности. Изглежда, че упоритата позиция на ГЕРБ, наложена от Бойко Борисов, може и да се промени", казва Свобода.

На въпрос дали са необходими предсрочни избори той отговаря, че принципно избори трябва да бъдат насрочвани, когато няма функциониращо правителство.

Докато настоящия кабинет може ефективно да изпълнява задълженията си, Свобода не смята, че нов вот ще подобри ситуацията, особено с оглед на продължителния период на несигурност, до който биха довели нови избори.

"Нещо повече, предишните избори показаха, че все още има много работа за вършене. Когато става въпрос за организиране на избори и предотвратяване на изборни измами и купуване на гласове. За да се прекратят тези практики, е важно да има подобрения в функиционирането на изборния механизъм преди каквито и да е нови избори", подчертава председателят на групата на социалистите и демократите в Европарламента.