Хамид Карзай: Афганистан иска суверенитет и то още днес
Хамид Карзай: Афганистан иска суверенитет и то още днес / снимка: Reuters, архив

Афганистан иска "национален суверенитет" и то още "днес". Това заяви президентът Хамид Карзай в слово пред събрание на старейшините по повод условията за сключване на стратегическо партньорство със САЩ, предаде Франс прес. Отношенията между САЩ и Афганистан трябва да са отношения между "две независими държави", добави афганистанският лидер.

Карзай се присъедини към близо двете хиляди делегати, участващи в традиционното общонационално събрание Лоя джирга, което предстои да обсъди бъдещето на връзките със САЩ и възможностите за мирни преговори с талибанските бунтовници.

Събранието, започнало при повишени мерки за сигурност в кабулския Политехнически университет, по традиция бе открито с четене на стихове от Корана, след което прозвуча националният химн на Афганистан.

Карзай свика Лоя джиргата за дискусии по бъдещото стратегическо партньорство със САЩ, след като коалицията изтегли войските си от Афганистан в края на 2014 г.. В момента Кабул преговаря по въпроса с Вашингтон, посочва БТА. Ако САЩ "искат военни бази, ще им позволим, това е в наша полза, ще получим пари и силите ни ще бъдат обучени", каза Хамид Карзай.

Като условия за стратегическо партньорство той изисква по-специално силите на САЩ и на НАТО да спрат обиските в жилища на афганистанци и нощните си операции в страната. Акции от този род, продължаващи и след 10-годишно чуждо военно присъствие в страната, много дразнят местното население, силно религиозно и следващо традициите, отбелязва АФП.

Афганистанският лидер постави пред събранието и задачата да разработи нова стратегия за започване на мирни преговори с бунтовниците, след като при талибански самоубийствен атентат на 20 септември загина главният преговарящ - бившият президент Бурханудин Рабани. Наблюдатели изтъкват обаче неяснотите около дневния ред на форума и обсега на евентуалните решения, посочва АФП.

Междувременно талибаните отправиха заплахи срещу афганистанските старейшини, участващи в заседанието. Те поместиха на свой сайт карта на района, където се провежда сегашната Лоя джирга, получена уж от сателит, схема на разположението на силите за сигурност и телефони на служителите, натоварени с охраната на обекта, предаде ИТАР-ТАСС. Афганистанското вътрешно министерство обаче заяви, че става дума за "фалшификация" - "елемент от психологическата война, с който се цели да бъде провалена Лоя джиргата".

Миналогодишната Лоя джирга бе обстреляна с ракети, а два дни преди сегашната в Кабул бе ликвидиран въоръжен бунтовник. Други двама екстремисти бяха задържани при опит да занесат експлозиви в университета.