Хамас продължи с ракетните нападения
Хамас продължи с ракетните нападения / БГНЕС
Групировката Хамас, която контролира ивицата Газа, продължи да извършва ракетни нападения срещу Южен Израел след затишие тази нощ. Най-малко седем ракети тип "Град" бяха изстреляни срещу израелския крайбрежен град Ашкелон, предаде ДПА. Ракети удариха градовете Ашкелон, Сдерот, Нетивот.

Израелската армия отрече да е подновявала политиката на планирани убийства на водещи политически лидери на Хамас, предаде ДПА. Говорителка на армията заяви, че Израел напада къщи на активисти на Хамас като част от акцията срещу инфраструктурата на групировката, защото в много от сградите се складират оръжия и ракети или се планира бунтовническа дейност.

В къщата на Низар Раян, който бе убит в четвъртък при израелски въздушен удар заедно с четирите си съпруги и 11 от 12-те си деца, са били складирани големи количества ракети и експлозиви, съобщи израелската говорителка. Хората в къщата са били предупредени, заяви тя. Израелски медии съобщават, че офицер от израелските сили за сигурност е направил телефонно обаждане, но няма единодушие дали то е било до дома на Раян или до този на негов съсед.

Раян е един от петимата най-висши лидери на Хамас и е най-висшият политически лидер на движението, който Израел убива от 2004 г. насам, отбелязва ДПА. Тогава при поредица планирани покушения срещу лидери на Хамас бяха убити основателят на движението шейх Ахмед Ясин и неговият приемник.