Хамас отрича да е приел предложенията на ЕС за примирие с Израел
Хамас отрича да е приел предложенията на ЕС за примирие с Израел / снимки: БГНЕС

Хамас отрече днес да е приел "при определени условия" предложенията на ЕС за примирие с Израел в ивицата Газа, предаде АФП. "Това е фалшиво комюнике, лишено от всякаква истина. То бе разпространено от враждебни страни, за да хвърлят съмнение върху позициите на Хамас", заявил пред агенцията говорителят на ислямисткото движение Фаузи Бархум. "Не съм правил никакви изявления по този въпрос", добавил той.

По-рано днес във въпросното комюнике, разпространено от информационния интернет сайт на Хамас, Бархуми твърдеше, че движението "приема инициативата на ЕС при условие, че агресията на Израел бъде прекратена, блокадата – вдигната, а всички пропускателни пунктове бъдат отворени". Освен това в комюникето се настояваше Хамас да получи "международни гаранции, че окупаторът няма да поднови тази терористична война".

Израелският премиер Ехуд Олмерт каза днес – шест дни след началото на офанзивата, че еврейската държава не желае да води в Газа "продължителна война", нито "да разшири фронта". „Ще действаме с желязна ръка срещу Хамас и тероризма, но ще пипаме с копринени ръкавици, когато става дума за палестинския народ. Ще се погрижим за хуманитарните нужди, за медицинското осигуряване”, обеща Олмерт и увери, че в Газа няма да има недостиг на хранителни продукти.

По време на израелска въздушна атака в северната част на Ивицата Газа днес бе убит Низар Раян, един от висшите лидери на Хамас и най-високопоставеният, ликвидиран от началото на операцията в събота. Звезда на най-радикалното крило от групировката, той загина с още поне четирима души в къщата, където живееше с една от четирите си съпруги, добавя АФП.

Бойци от Бригадите на Изедин ал Касам, отново обстрелваха с ракети израелска територия. Част от ракетите се взривили в израелска военна база в Хацрим. Няколко ракети достигнали град Беер Шеба, който има население от 200 000 души и е разположен на 40 км от границата с Газа. Реактивни снаряди избухнали и в Сдерот и Ашдод. Военни експерти заявиха, че Хамас очевидно вече разполага с ракети с по-голям обсег от примитивните "Касам", които могат да поразяват цели на не повече от 3 км. По данни на американското разузнаване Иран и Сирия са доставили на Хамас ракети от типа "Катюша" и "Град", които имат обсег между 30 и 35 км. Макар да не са снабдени със системи за насочване, те се особено опасни когато се изстрелват срещу населени места или позиции на пехотата.

В нито един град на Западния бряг не бяха организирани тържества за настъпването на Новата година. Нареждане за това издаде палестинският президент Махмуд Абас в дните преди празника. Кметството на Витлеем, родния град на Исус Христос, разпореди в знак на съпричастност със съдбата на палестинците от Газа, светлините на Коледната елха, издигаща се в центъра на града да бъдат угасени.