Продължава скандалът с гръцкия евродепутат Алексис Георгулис в южната ни съседка преди парламентарните избори, насрочени за 21 май.

След като през миналата есен вече бившата заместник-председателка на Европейския парламент Ева Кайли беше задържана и й бяха повдигнати обвинения в корупция и търговия с влияние в полза на Катар, през миналата седмица белгийската прокуратура поиска имунитета на друг гръцки евродепутат – популярния актьор Алексис Георгулис, който е избран с листата на лявата партия СИРИЗА. На международната публика той е известен главно с ролята си във филма "Моята голяма гръцка свалка" с Ния Вардалос и Ричард Драйфус. 

Заради скандал за сексуален тормоз: Имунитетът на гръцки евродепутат е застрашен

Георгулис е обвинен в изнасилване и нанасяне на телесна повреда от члена на Политическия съвет на гръцкото социалистическо движение ПАСОК Елени Хронопулу, която също живее в Брюксел и в момента е юридически съветник на Европейската комисия.

След избухването на скандала непосредствено след Великден самата Хронопулу написа във Фейсбук, че е подала жалбата си за изнасилване и нанасяне на телесна повреда в началото на 2020 г, веднага след инцидента, като е приложила и медицински доказателства за твърденията си. Четири месеца по-късно е събрала смелост да съобщи на властите и името на извършителя.

Хронопулу заявява, че съзнателно е избрала през тези три години да не обявява случая, дори на семейството си, а обвиненията й стават публични сега, защото белгийските власти са извършили подробна проверка, която е довела до искането за вдигането на имунитета на Георгулис в този момент.

Самият Георгулис категорично отхвърли твърденията и ги определи като „лъжливо и клеветническо обвинение“, което „вероятно неслучайно“ е отправено към него само дни преди парламентарните избори в Гърция. В социалните мрежи той заяви, че за да не навреди на дейността на СИРИЗА подава оставка като член на партията и на групата й в Европарламента.

Адвокатите на Георгулис също свързаха „графика на разследването“ на белгийските власти с предстоящите парламентарни избори. В изявлението им се казва, че клиентът им „не може да не е обезпокоен от графика на това разследване и съжалява дълбоко за това. И наистина, докато събитията и жалбата датират от 2020 г., е достойно за съжаление, че това обвинение се обявява три години по-късно – едва няколко седмици преди изборите в Гърция“, съобщи телевизия Скай. Адвокатите на евродепутата заявяват, че самият той е поискал да бъде вдигнат имунитетът му, за да „бъде хвърлена обилна светлина върху случая“ и да изчисти името си.

Ева Кайли остава в затвора още поне два месеца


От своя страна СИРИЗА предприе стъпки да ограничи политическите последствия от скандала. „Подкрепяме вдигането на имунитета на Алексис Георгулис и очакваме решението на белгийските власти. Позицията ни е напълно ясна: нулева толерантност към сексуалния тормоз“, заяви заместник-председателят на Европейския парламент и лидер на групата на СИРИЗА Димитрис Пападимулис.

В публикация на „Та неа“ се твърди, че срещу Георгулис са подавани и други оплаквания, които обаче са останали в рамките на Европарламента и не са достигнали до белгийските власти. Едното е било от стажантка в офиса му, която го обвинила в сексуален тормоз и тормоз на работното място, а другото – от началника на кабинета му, който също го обвинил в тормоз на работното място.

Представители на ПАСОК от своя страна обвиниха СИРИЗА, че от нейните кръгове е изтекло името на Елени Хронопулу като предполагаема жертва на действията на Алексис Георгулис. Самата Хронопулу написа: „Достойно за съжаление е, че някои, които се представят за борци за човешките права (…) ме хвърлят на изпитанието на безсрамни и възмутителни атаки“.

 
Петър Къдрев/БТА