Гърция и Кипър искат Турция в ЕС
Гърция и Кипър искат Турция в ЕС / снимка: DarikNews

Гърция и Кипър съобщиха, че подкрепят стремежа на Турция да се присъедини към Европейския съюз, но допълниха, че страната трябва да изпълни поставените от ЕС условия, включително тези за разделения остров Кипър, предаде Ройтерс.

"Ние смятаме, че Турция, която ще приеме европейските правила за поведение..., ще бъде много по-добра за гражданите си и за целия ЕС Турция", заяви гръцкият премиер Костас Караманлис. Той допълни, че въпреки че според него напредъкът на Турция не е достатъчен в различните фази от преговорния процес, тези недостатъци не са достатъчно сериозни, за да дадат основание на Гърция да промени политиката си в подкрепа на кандидатурата на страната.

"Нейните перспективи за членство в ЕС предполагат пълно приспособяване към условията за дадена страна да стане член на Европейския съюз. Оттук нататък въпросът е дали това се прави по задоволителен начин", допълни Караманлис след като се срещна с кипърския президент Деметрис Христофиас. "Оценката, която правим... е, че точно сега това не се прави по задоволителен начин. Но не смятам, че засега това трябва да доведе до промяна в стратегията", допълни Караманлис.