БМП-1
БМП-1 / iStock/Getty Images
Гръцкото министерство на отбраната потвърди, че ще предостави на Украйна бронирани машини на пехотата тип БМП-1 съветско производство, получени през 1994 г., срещу същия брой германски бронирани машини „Мардер“ (Marder), съобщава „Катимерини“.

Новината първоначално беше съобщена вчера от германския канцлер Олаф Шолц, който каза, че се е договорил за доставката при разговора си с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Гръцкото военно министерство съобщи, че подробностите ще бъдат договорени в кратки срокове с германското министерство на отбраната, за да може споразумението да бъде приложено възможно най-скоро.

В момента гръцките сухопътни сили разполагат със 147 броя БМП-1. Според добре осведомени източници, цитирани от „Катимерини“, първоначалният вариант на споразумението между Атина и Берлин предвижда Гърция да предостави на Украйна 30 бронирани машини съветско производство и да ги замени със същия брой „Мардер“.

Бронираните машини БМП-1 са доставени на Гърция от Германия в началото на 90-те години на миналия век от инвентара, наследен от бившата ГДР.

Говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому заяви днес, че Гърция изпраща на Украйна оборудване, което не е необходимо на гръцките въоръжени сили, и го заменя с по-модерни оръжия, съобщи телевизия Скай.

"Първо ще дойдат по-модерните и после ще заминат остарелите", каза той и допълни: "не само няма да ни липсват, а ще получим по-съвременни".
БТА