/ iStock/Getty Images
Гръцките власти разрешиха отваряне от 1 юли на целогодишно работещите кина, които ще могат да бъдат посещавани само от ваксинирани зрители или такива, които имат отрицателен резултат от самотестване за коронавирус, съобщи на брифинг правителственият говорител Аристотелия Пелони, предаде ТАСС.

"От 1 юли се отварят кината, които работят 12 месеца в годината, с разрешение за използване на 50 процента от капацитета им, с представяне на удостоверение за ваксинация или отрицателен резултат от самотестване, със задължително за всички използване на защитни маски, както и със задължителна покупка на електронен билет с цел да се улесни евентуално проследяване на инфекциите", посочи тя.

От 21 май в Гърция работят само летните кина на открито със запълване на 75 процента от капацитета.

Пелони заяви също, че хората, които са ваксинирани, могат да тренират в спортните зали без маска.

По думите й епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява. "Средният брой случаи за последните седем дни значително спадна - до 617 нови случая на ден, тоест с 37 процента спрямо предишната седмица. Значително намаля и броят на хоспитализираните пациенти, както и броят на интубираните, което позволява на националната здравна система да се върне към нормалното си състояние", посочи тя.

Според данни от 17 юни в страната са потвърдени 519 нови случая на коронавирусна инфекция, а 16 души са починали. От началото на пандемията са регистрирани 417 253 случая, а 12 494 души са починали.
БТА