/ ThinkStock/Getty Images
"Амбицията на Гърция е да стане мост между Източното Средиземноморие, Залива, Балканите и Европа", заяви гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас след участие във форум в Атина заедно с колегите си от арабски страни и страни от средиземноморския басейн, предаде АФП.

Срещата, наречена "Филиа Форум" - форум на приятелството, има за цел "да гради приятелството, мира и просперитета на района", подчерта Дендиас, който се стреми да укрепи по-специално връзките в областта на енергетиката и сигурността.

Според анализатори, тази гръцко-арабска среща цели оказване на обща съпротива срещу амбициите на съседна Турция, която силно желае енергийните ресурси в Източното Средиземноморие.

Сред участниците във форума са външните министри на Саудитска Арабия, Бахрейн, Кипър, Египет - Фeйсал бин Фархан Ал Сауд, Абдел Латиф бин Рашид аз Заяни, Никос Христодулидис, Самех Шукри, както и държавният министър за международното сътрудничество на ОАЕ Реем ал Хашими.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан се е включил във форума чрез видеоконферентна връзка, според източник от министерството. Египетският външен министър изрази задоволство от "доброто сътрудничество с Гърция, арабските страни и страните от Залива в областта на сигурността".

Той подчерта необходимостта от издигане на "стабилността в района, за да се възползваме от нашите ресурси и да осигурим по-добро бъдеще за нашите народи". Гърция поддържа традиционно добри отношения с арабските страни, като същевременно развива и сътрудничеството си с Израел, отбелязва АФП.
БТА