Гузенбауер ще е новият канцлер на Австрия?
Гузенбауер ще е новият канцлер на Австрия? / netinfo
Бъдещият австрийски канцлер ще е Алфред Гузенбауер, посочват политическите наблюдатели след днешната пресконференция, на която ръководителят на австрийските социалдемократи Алфред Гузенбауер и лидерът на Народната партия Волфганг Шусел обявиха, че са постигнали споразумение за съставяне на коалиционно правителство.

Изказват се и предположения за политическите избраници, които ще заемат министерски постове в новото правителство. Утре двете партийни ръководства ще одобрят кандидатите.

Особено голям е интересът към политическата съдба на сегашния канцлер Волфганг Шусел. Спекулациите са с широк диапазон – от напускане на правителството през министър на външните работи, ръководител на парламентарната група до вицеканцлер.

Според съобщение на АПА , все повече се засилва убеждението, че Вилхелм Молтерер ще бъде новият министър на финансите. За много вероятно се смята бившият министър на отбраната Гюнтер Платер да поеме поста министър на вътрешните работи, а отбраната да оглави Норберт Дарабош.

Очаква се министрите на Народната партия в старото правителство Мартин Бартенщайн /икономиката и труда/, Мария Раух-Калат /здравеопазването и семейството/ и Йозеф Прьол /селското стопанство и околната среда/ да останат на постовете си.

Фаворитка за министър на жените в новото правителство е социалдемократката Дорис Бурес. Изглежда сигурен и постът на Ервин Бухингер като социалдемокртически министър на социалните грижи. Според политическите наблюдатели е голяма вероятността министърът на инфраструктурата да се казва Вернер Файман, който в момента води ресора жилищно строителство в провинциалното правителство на Виена.

Засега все още не се чуват никакви предположения за имената на политиците, които ще бъдат натоварени да отговорят за образованието и за правосъдието в Австрия през идните четири години.