Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е ужасен от нарастващия брой на убитите цивилни в ивицата Газа и е силно смутен от израелското нападение срещу сграда, където се помещават чуждестранни медии. Това заяви говорител на световната организация, цитиран от Франс прес.

Иран обеща подкрепа за „Хамас“ в борбата срещу Израел

Гутериш е "силно обезпокоен заради унищожаването с израелски въздушен удар на голяма сграда в град Газа, където се помещават бюрата на няколко международни медийни организации", каза в комюнике говорителят Стефан Дюжарик.

Ръководителят на световната организация също така е ужасен от "нарастващия брой на цивилните жертви, в това число от смъртта на 10 души от едно семейство, сред които и деца, в следствие на израелски въздушен удар", добави Дюжарик.

Израелски удар срути сграда с офиси на "Ал Джазира" и Асошиейтед прес в Газа

Генералният секретар напомня на всички страни, че стрелбата по цивилни и по журналисти "нарушава международното право и трябва да бъде избегната на всяка цена", каза още той.

Израелските въздушни и артилерийски удари по ивицата Газа отнеха от понеделник досега живота на 145 души, а 1100 бяха ранени. Палестински въоръжени групировки изстреляха най-малко 2300 ракети по Израел, убивайки 10 и ранявайки над 560 израелци.
БТА