Губернаторът на Аляска Сара Пейлин подаде оставка
Губернаторът на Аляска Сара Пейлин подаде оставка / снимка: БГНЕС

Губернаторът на щата Аляска Сара Пейлин се оттегли от поста, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Пейлин, избрана от републиканския кандидат за президент Джон Маккейн за кандидат за вицепрезидент на изборите миналата година, отстъпи губернаторския пост в щата Аляска на своя заместник Шон Парнел.
   
В прощална реч във Феърбанкс тя предупреди, че не бива да се допуска разрастване на ролята на държавата. Пейлин прикани жителите на Аляска да противодействат на "голямото централно правителство", имайки предвид плана на правителството на президента Барак Обама за стабилизиране на икономиката. "Бъдете бдителни, преди да приемете щедростите на правителството - то не прави подаръци", каза тя. Пейлин обаче не разкри какви са плановете й за бъдещето.
   
Тя бе обявила в началото на юли, че ще се оттегли от поста, припомня БТА. Оттогава се множат предположенията за евентуалните й амбиции за национална политическа кариера и за възможността да се бори за републиканската президентска кандидатура на изборите през 2012 г., посочва АФП. 
   
Като основна причина за решението да подаде оставка 17 месеца преди края на мандата й тя посочи финансовите последици от разследванията, започнати срещу нея след етични жалби на местни законодатели, с които бе влязла в спорове, добавя АП.