Грънчарова се срещна с Франко Фратини и Сийм Калас
Грънчарова се срещна с Франко Фратини и Сийм Калас / netinfo
Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която е днес и утре на посещение в Брюксел, се срещна със заместник-председателите на Европейската комисия Франко Фратини и Сийм Калас.

С Франко Фратини, който отговаря за правосъдието, свободата и сигурността, бяха обсъдени няколко въпроса: механизма на сътрудничество между България и Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешния ред, подготовката на страната ни за влизане в Шенгенското пространство и визови проблеми, заяви Гергана Грънчарова пред български журналисти.

Във връзка с правосъдието и вътрешния ред е отбелязано, че са необходими повече конкретни резултати. Малко от съдебните дела в България, които предизвикват обществен интерес, получават завършек и това е област, в която Европейската комисия иска да види резултати.

Във връзка със създаването на Националната агенция за сигурност в нашата страна Франко Фратини е изразил мнение, че това ще е стъпка в правилната посока, ако така се засили степента на координация между различните служби.

Потвърдих, че България очаква от 1 януари 2008 г. експертни мисии във всички области - полицейско сътрудничество, граничен контрол, защита на личните данни, шенгенска информационна система, които да дадат напътствия за конкретни стъпки. Надяваме се, че ако всичко върви нормално, България ще има готовност и основание да очаква да стане част от Шенгенското пространство в началото на 2011 г.

Франко Фратини е информирал как вървят преговорите със САЩ и Канада за отмяна на визи за гражданите от страни членки на Европейския съюз, като се прилага принципът на реципрочност. По същия въпрос Европейската комисия води преговори с още няколко страни, които все още не са приложили принципа на реципрочност и изискват визи от европейски граждани, сред тях и българи. Тези страни са Австралия, Бруней, Малайзия, Сингапур, Панама и Парагвай.

Със Сийм Калас, който отговаря за административните въпроси, одита и борбата със злоупотребите, исках да получа информация "от първа ръка" как ние, българите, се интегрираме в европейските институции, каза Гергана Грънчарова.