Гръцкият премиер претърпя операция
Гръцкият премиер претърпя операция / снимка: Reuters, архив

Гръцкият премиер Андонис Самарас беше изписан от болница, след като претърпя операция на очите, съобщи държавната телевизия, предава АФП.

Операцията ще попречи на премиера да присъства на ключовата среща на върха на ЕС тази седмица.

61-годишният Самарас, който е бивш външен министър, положи клетва миналата седмица, след като партията му спечели критични избори на 17 юни. Той бил посъветван от лекарите да остане у дома поне една седмица, за да се съвземе от операцията за възстановяване на отлепена ретина.

Планираната визита на одиторите от ЕС и МВФ, която трябваше да започне днес, беше отложена, предава БГНЕС. Новият финансов министър Василис Рапанос също беше настанен в болница заради болки в стомаха миналата седмица и не се очаква да бъде изписан до утре. Отсъствието на Самарас отложи вота на доверие в парламента, който се очаква да се състои идния понеделник.

На срещата на върха на ЕС в четвъртък Гърция възнамерява да поиска удължаване с две години на крайния срок за изпълнение на плана за приспособяване на икономиката си в замяна на заеми за милиарди евро. Гръцката делегация ще бъде оглавена от външния министър Димитрис Аврамопулос.