Гръцкият министър на труда подаде оставка
Гръцкият министър на труда подаде оставка / netinfo
Министърът на труда и на социалната защита Василис Магинас, главен автор на оспорвания проект за реформа на пенсиите, подаде оставка след серия скандали, разкрити през последните дни от местния печат.

Магинас връчи днес оставката си, тъй като е лично засегнат, се казва в комюнике на правителствения говорител Теодорос Русопулос, цитирано от АФП и БГНЕС.

Премиерът Костас Караманлис прие оставката и назначи за министър на труда Фани Пали-Петралия, добави Русопулос. Гръцките медии разкриха в началото на седмицата, че министърът използва имигранти без документи за работа в дома си и че е построил втора къща в околностите на Атина при нарушаване на градоустройствените правила.

58-годишният Магинас е депутат от Нова демокрация от 1993 г. Той бе министър на труда и в предишното правителство на Караманлис (2004-2007). В сряда в Гърция имаше 24 часова обща предупредителна стачка срещу правителствената реформа на пенсиите (за нея настояват ЕС и МВФ), целяща намаляване на обществените разходи и оздравяване на държавните финанси. Гръцкото правителство ще продължи неотклонно усилията си за реформа на пенсиите, за да се гарантира жизнеспособността на системата, посочи говорителят Русопулос.