Кириакос Мицотакис
Кириакос Мицотакис / БГНЕС
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разговаря с китайския си колега Ли Цян в Пекин днес и подчерта стратегическата партньорска връзка между Гърция и Китай, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

Мицотакис отбеляза много доброто равнище на гръцко-китайските отношения и доверието на китайските инвеститори в напредъка на гръцката икономика и нейните перспективи.

„Високо ценим неотдавнашното повишаване на кредитния рейтинг на моята страна от две от най-големите китайски рейтингови агенции“, заяви той и допълни, че се надява тази среща да бъде тласък, който да продължи привличането на китайски инвеститори към Гърция за по-нататъшно укрепване на икономическото сътрудничество между двете страни.

Гръцкият министър-председател подчерта, че Гърция разчитана на Китай да продължи да насърчава световния мир и правилата на международния ред и изрази желание двете страни да работят съвместно за справяне със световните проблеми и глобалните екологични предизвикателства.

Мицотакис изказа и своите съболезнования на Ли Цян за смъртта на бившия китайски премиер Ли Къцян, който почина миналата седмица.

По-късно днес гръцкият министър-председател ще има срещи с председателя на парламента Чжао Лъцзи и с китайския президент Си Цзинпин.
Анна Нацариду/БТА