Флотските спецчасти на Гърция се упражниха с абордаж на руски търговски кораб
Флотските спецчасти на Гърция се упражниха с абордаж на руски търговски кораб / iStock/Getty Images
Специални сили на гръцкия флот демонстративно са взели на абордаж руския товарен кораб „Адлер“ в Средиземно море. Това съобщиха днес, 13 януари, гръцките медии, предава EA Daily.

Съгласно наличната информация, гръцките военни са предположили, че на кораба може да има въоръжение, изпратено от Русия в Либия. Гръцкият кораб започва да преследва „Адлер“, а след това подразделенията на специалните сили на гръцкия флот взимат на абордаж съда и започват проверка.

Отбелязва се, че екипажът на „Адлер“ се е съгласил на проверка на плавателния съд, а военните не са успели да открият нещо забранено или подозрително, „в това отношение инцидентът може да се счита за уреден“.

Мисията на ЕС в „Туитър“ нарече епизода „приятелска“ проверка на кораба като част от операция IRINI, която има за цел да спре незаконните доставки на оръжие до Либия.

В края на декември 2020 г. началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов обяви засилване на антируския фокус на учебните дейности на войските на НАТО и провокативните дейности на Алианса (включително Гърция) близо до руските граници. Руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Александър Фомин предупреди, че това може да доведе до сериозни инциденти.

През декември беше публикуван стратегическият доклад „НАТО-2030: Единство в нова ера“, в който Русия отново е обвинена в „агресивна политика“, припомня агенцията.

Източник: „Фокус“