Гръцката полиция насилствено изчисти централата на ЕРТ
Гръцката полиция насилствено изчисти централата на ЕРТ / БГНЕС
Гръцката полиция насилствено изчисти централата на ЕРТ
68023
Гръцката полиция насилствено изчисти централата на ЕРТ
  • Гръцката полиция насилствено изчисти централата на ЕРТ

Гръцката полиция насилствено изчисти от хора сградата на бившата държавна медия ЕРТ, която беше окупирана откакто правителството я закри през юни. Стотици тежко екипирани полицаи с щитове и каски обсадиха радио и телевизионната централа в 4:30 ч сутринта, след което охраняван прокурор направи пълен обиск на сградата, стая по стая. Полицаите са ползвали сълзотворен газ за да разпръснат около 200 души, които са били пред сградата, а 4 души са били арестувани. Въпреки спирането на ефирния сигнал през юни голям брой журналисти и технически персонал окупираха централата излъчват по интернет на доброволен принцип вече пети месец.

След днешния обиск в централата на ЕРТ в Атина една от основните фигури сред протестиращите - Панайотис Калфаянис, каза, че правителството замъглява и отвлича вниманието на света от случващото се с помощта на лъжи и прикриване на истината.

Въпреки обиска спортният репортер Никос Коровилас успя да остане в сградата и да продължи да излъчва няколко часа, като помоли народа да бъде солидарен с продължаващия протест и призова гражданите на Атина да се явят пред централата на ЕРТ.

С напредването на деня булевардът пред радиотелевизионната централа в североизточния квартал Аùя Параскевù постепенно се изпълни с хора и на моменти имаше спорове и блъскане между тях и полицейския кордон. Някои от изгонените журналисти се разплакаха след полицейската акция:

"Да, очаквахме подобен ход от страна на полицията, но не и посред нощите. Тъкмо така действа фашизмът -потайно, и на тъмно. Те дойдоха тихомълком, когато знаеха, че почти няма да има хора, и изгониха колегите ни. Чувствам се изнасилена, все едно са осквернили дома ми, живота ми и държавата ми. Те всичко разрушиха. Аз ще остана тук, няма да ме изгонят".

Депутатът от лявата опозиционна партия Сириза Зоú Константопýлу също се яви пред централата на ЕРТ. Тя изрази възмущението си от събитията и припомни, че авторитарните режими не са чуждо понятие в историята на модерна Гърция.