/ МВР
Два месеца след откриването на първия крематориум в Гърция Гръцката православна църква отново заяви, че е против кремацията и отказва религиозно погребение в случай на кремация на починалия.

"Мъртвите тела не са отпадък. Църквата се противопоставя на изгарянето, трагично е да изгориш нещо, което има истинска стойност", се казва в документа на църквата от четири страници, който ще бъде раздаден на вярващите във всички църкви.

Като една от последните държави в Европейския съюз, която разреши кремацията, Гърция откри първия си крематориум в началото на октомври, построен с частни средства, в Рикони, на 80 км от Атина.

Заработи Варна Крематориум - най-модерният на Балканите

В страна, в която над 90% от жителите казват, че са православни, крематориумът е блокиран от Гръцката православна църква, която се придържа към православния погребален ритуал. При липса на крематориум стотици гръцки семейства бяха принудени да преместят останките на своите близки в съседна България.

През 2006 г. „кремацията на тялото“ беше законно одобрена за първи път, което беше поискано от привърженици на секуларизма и много общини, които нямат гробищно пространство.
БГНЕС