Грузинска нота за прекратяване на бойните действия
Грузинска нота за прекратяване на бойните действия / БГНЕС

Грузинското министерство на външните работи връчи на консула на Русия в Грузия нота за прекратяване на бойните действия, предаде Интерфакс.

В нотата се казва, че съгласно разпореждане на президента на Грузия от 10 август въоръжените сили прекратяват огъня в Южна Осетия. Министерството посочва, че всички въоръжени сили са изведени от зоната на конфликта.

Грузинската страна създаде хуманитарен коридор и даде възможност на населението и ранените да се изтеглят от зоната на конфликта, се добавя в нотата. Министерството на външните работи заявява, че Грузия е готова незабавно да започне преговори с РФ за прекратяване на огъня и за спиране на бойните действия, съобщава БГНЕС.

Москва обаче обвини Грузия, че продължава враждебните действия в Южна Осетия въпреки призива за преговори с Русия. "Грузия продължава враждебните действия в зоната на южноосетинския конфликт въпреки призива, който отправи към Русия за преговори и обещанието за незабавно прекратяване на огъня", съобщи руското външно министерство, цитирано от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

В интервю за германския регионален всекидневник "Рейн цайтунг" грузинският президент Михаил Саакашвили призова НАТО и ООН да спрат руската агресия.

„Смятам, че те (НАТО и ООН) имат морален дълг: да говорят на един глас и да спрат руската агресия, казва той, докато в Южна Осетия се водят боеве между руските и грузинските сили. Не е достатъчно да се отправят призиви за сдържаност към двете страни. Наши сънародници умират. Руските танкове може да стигнат за час и половина от Цхинвали (столицата на Южна Осетия) до Тбилиси”, предупреждава той.

В интервюто Саакашвили казва още, че Русия възнамерява да превземе Грузия, за да си осигури енергийни трасета от Централна Азия и Каспийско море и за да започне да прочиства района от демокрациите. "Те искат цяла Грузия. Освен това искат да се отърват от нас, искат режимът да се промени", добавя грузинският президент. Саакашвили изтъква, че е разговарял с президента на САЩ Джордж Буш, който му е изразил "пълна подкрепа". Русия няма намерение да превземе Грузия, увери пред Си Ен Ен руският шарже д'афер в посолството на Русия в САЩ Александър Дарчиев, цитиран от Франс прес. "Нашата цел е да принудим грузинците към мир", подчерта той.

Международното летище в Тбилиси е било обстрелвано при руски въздушен рейд днес часове преди пристигането на френския външен министър Бернар Кушнер в Грузия, съобщи грузинското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс. Ударът е бил нанесен на 200 метра от пистата. При същия въздушен рейд руски изтребители са бомбардирали намиращото се наблизо военно летище и завод за строителни материали.