Групировка заплаши, че ще атакува Олимпийските игри
Групировка заплаши, че ще атакува Олимпийските игри / БГНЕС

Групировка, нарекла себе си "Тюркистанска ислямска партия", пусна в интернет видеозапис, в който заплашва Олимпийските игри в Пекин и пое отговорност за кървавите атентати в два китайски автобуса, съобщи американската компания за наблюдение на ислямистки интернет сайтове "Интелсентър", цитирана от Ройтерс.

Групировката качила в интернет видео, съдържащо послание от водача й, командир Сейфула, който отправя заплаха във връзка с Игрите.

Въпреки многократните предупреждения на "Туркистанската ислямска партия" към Китай и международната общност, че ще попречи на 29-ите Олимпийски игри, китайците ги пренебрегнаха. Доброволците ни, които преминаха специална подготовка, започнаха спешни акции, казва Сейфула, цитиран от "Интелсентър".

Сейфула твърди, че групировката е взривила два автобуса в Шанхай на 5 май и предприела акция срещу полицията във Вънчжоу на 17 юли с трактор, натоварен с експлозиви. Тя взривила също фабрика за пластмаси в Гуанчжоу на 17 юли и автобусите в град Кунмин, провинция Юнан, на 21 юли. При атентатите в Кунмин загинаха двама и бяха ранени 14 души, допълва БТА.