Групата на крайнодесните в ЕП се разпадна
Групата на крайнодесните в ЕП се разпадна / netinfo

Европейският парламент (ЕП) обяви, че групата на крайнодесните се разпада, само десет месеца след като бе сформирана, предаде Франс прес. Причината е била скарване между италиански и румънски представители по въпроса за ромите.

Петимата румънски евродепутати в състава на групата "Идентичност, традиция и суверенитет" (ИТС) са съобщили на Европейския парламент, че излизат от групата. След напускането им в групата остават само 18 евродепутати при необходим минимум от 20 за съставяне на парламентарна група.

Парламентарната група в ЕП дава достъп до допълнително финансиране и повече време за изказвания по време на парламентарните сесии.

"Европейският парламент отчита факта, че групата "Идентичност, традиция и суверенитет" вече не отговаря на условията. Следователно тази група се разпуска" от този момент, заяви председателят на заседанието на ЕП британецът Едуард Макмилън-Скот. Съобщението му бе посрещнато с бурни ръкопляскания от повечето евродепутати.

Петимата представители на партия Велика Румъния напуснаха групата в знак на протест срещу изказване на италианската евродепутатка Алесандра Мусолини, внучка на Бенито Мусолини, която също бе член на ИТС.

Тя бе обвинила румънците, че "са превърнали престъпното поведение в начин на живот" след като в Италия млад румънски имигрант от ромски произход уби италианка, което предизвика бурни реакции в страната.