/ Gulliver/Getty Images
Повече от една година след откриването на първия случай на Covid-19, експертите на Световната здравна организация (СЗО) пристигнаха в китайския град Ухан, за да търсят произхода на новия коронавирус, съобщава ТАСС, като се позовава на информация от местните медии.

Както китайските власти съобщиха по-рано, съгласно действащите в страната правила, експертите трябва да преминат през 14-дневна карантина, като по това време ще се консултират с китайски специалисти по видеокомуникация.

На брифинг в Женева на 5 януари ръководителят на СЗО изрази разочарование, че китайските власти са забавили въпроса за разрешаването на пристигането на международна научна група от експерти. Както тогавашният говорител на китайското външно министерство Хуа Чунинг обясни в Пекин, това забавяне се дължи на „спецификата на официалните процедури при пандемия“. В делегацията участват специалисти от Русия, Австралия, Дания, Германия, Кения, Япония, Нидерландия, Катар, Судан, Великобритания, САЩ и Виетнам, както и техни колеги от Китай.

По-рано СЗО многократно заяви, че търсенето на източника на първата коронавирусна инфекция трябва да започне от китайския град Ухан. Миналото лято двама експерти посетиха азиатската страна, за да подготвят основната мисия. Резултатът от това пътуване беше разработването от специалистите на организацията и Китай на документ „за научните изследвания и програмата за дейност на международна група, водена от СЗО“.

Откриването на болестта, причинена от новия коронавирус, е регистрирано в края на 2019 г. в Централен Китай, след което се разпространява в повечето страни. На 11 март 2020 г. международна организация я призна за пандемия. От началото на пандемията над 91,6 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 1,9 милиона са починали.
Агенция "Фокус"