Греъм Уотсън: Членството в ЕС не е еднократен изпит
Греъм Уотсън: Членството в ЕС не е еднократен изпит / netinfo

Лидерът на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент Греъм Уотсън изрази увереност, че правителствата на България и Румъния ще направят необходимото присъединяването на двете страни към Европейския съюз да стане на планираната дата.

След среща с ръководството на Движението за права и свободи Уотсън посочи, че либералите винаги са подкрепяли разширяването на Евросъюза и за тях не е случайно, че през последните шест години, когато страната ни е управлявана от две либерални партии, България е направила бързи и сериозни крачки към членството си.

Греъм Уотсън посочи, че все още има какво да се върши, за да бъдат изпълнени всички критерии за членство в Евросъюза. Самото членство в ЕС не е еднократен изпит, това е всъщност непрестанен процес, каза лидерът на либералите в Европарламента. Той припомни, че когато Испания, Португалия и Гърция са се присъединили към ЕС са имали преходни периоди преди да се включат пълноценно в изграждането на съюза. Може би това ще важи и за България и Румъния, но аз съм уверен, че не само правителството, но и обществото в двете страни са ангажирани с успеха на членството им в Евросъюза, каза още Греъм Уотсън.

По повод критиките в България към работата на българските наблюдатели в Европейския парламент Греъм Уотсън даде висока оценка за работата на тримата евронаблюдатели от ДПС. Заместник-председателят на движението Юнал Лютфи уточни, че освен присъединяването на страната ни към ЕС на срещата са обсъдени още предстоящите президентски избори и работата на коалиционното правителство.

Уотсън ще участва в започващата утре двудневната неформална среща на европейски либерални лидери в Царска Бистрица, чийто домакин е лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски.