Гражданите на ЕС не са наясно с присъединителния процес
Гражданите на ЕС не са наясно с присъединителния процес / netinfo

Гражданите на Европейския съюз са умерено запознати със страните, които трябва да се присъединят към него. Това сочат данните на проучване на Евробарометър за европейската политика за съседство. Проучването обобщава, че хората в ЕС посочват спонтанно само две държави-кандидатки за членство – Турция и Хърватия, а що се отнася до Македония, малка част от запитаните знаят какъв е статута й.

Обяснението за тази сравнително ниска заинтересованост спрямо 2006 г. е фактът, че след като България и Румъния станаха членки в началото на тази година, ЕС не определи конкретни дати за присъединяването на останалите кандидатки. 11% от запитаните са посочили, че България и Румъния, също са кандидатки за членство, което означава, че всеки десети европеец не е наясно с присъединителния процес на тези страни.

Три години след голямото разширяване през 2004 г. значителна част от гражданите не знаят кои са десетте държави, които се присъединиха към ЕС и 7% посочват Полша като страна, която чака на опашката за влизане в ЕС. Същевременно Евробарометър посочва, че мнозинството от европейците не се интересуват от събитията, които се случват в съседните на ЕС страни.