Индексът Smart Cities 2017 подрежда в класация 100-те най-подготвени за бъдещето градове. Индексът оценява степента на внедряване на технологии за умно управление на градовете. Сред тях са системи, следящи замърсяването, трафика, употребата на енергия и много други.

Превръщането на един град в „умен“ най-често се базира върху внедряването на градски иновации в три основни области. Това са транспорт, за да подобри мобилността на жителите и да намали задръстванията, предлагайки алтернативни начини на предвижване.

Най-добрите градове за живеене за 2018 г. (СНИМКИ)

Околна среда, в която се включва управлението на водата, енергията, качеството на въдуха и отпадъците, както и цялостното подобряване на живот на хората, които живеят в града.

Вижте Топ 10 на градовете, които са най-подготвени за бъдещето (СНИМКИ)

Индексът Smart Cities 2017 подрежда в класация 100-те най-подготвени за бъдещето градове. При проучването са анализирани 500 града по целия свят. Те са класирани в 18 категории като публичен транспорт, чиста енергия, отпадъци, образование, технологична стартъп екосистема, брой Wi-Fi точки, цифров достъп до административни услуги и опазване на околната среда.
Ето и как изглежда топ 10:

10. Мелбърн, Австралия

9. Женева, Швейцария

8. Амстердам, Холандия

7. Сан Франциско, Калифорния

6. Токио, Япония

5. Бостън, САЩ

4. Цюрих, Швейцария

3. Стокхолм, Швеция

2. Сингапур, Сингапур

1. Копенхаген, Дания

Най-лошите градове за живеене за 2018-а (СНИМКИ)

Единственият български град, който намира място в класацията, е София. Столицата ни е на 94 място.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук