Говорителят Робърт Гибс напуска Белия дом
Говорителят Робърт Гибс напуска Белия дом / Reuters

Един от най-близките помощници на Барак Обама - неговият прессекретар Робърт Гибс, обяви днес, че ще напусне през февруари Белия дом, но ще продължи да работи за президента на САЩ и по-точно за неговото преизбиране през 2012 г., съобщи ИТАР-ТАСС.

Потвърждавайки информация във вестник "Вашингтон пост", Гибс уточни, че ще бъде независим политически съветник на президента и ще работи за подготовката на предизборната му кампания. Франс прес напомня, че Гибс е смятан за един от най-близките сътрудници на Обама, за ловък политически тактик и медиен експерт.

Белият дом не съобщава засега кой ще замени Гибс, който работи за Обама още от 2004 г. Отначало той му помогна да стане сенатор от щата Илинойс, а после го съветваше по въпроси на политиката, стратегията и общуването с медиите. По време на продължилата 21 месеца предизборна президентска кампания на Обама Гибс го следваше неотлъчно при обиколките му из цялата страна.

През втората половина на миналата година в апарата на президента на САЩ имаше и други сериозни кадрови промени. Оставка подаде съветникът му по въпросите на националната сигурност Джеймс Джоунс. Поста си начело на персонала на Белия дом напусна също Рам Еманюъл, за да се включи в борбата за кметския пост на Чикаго. Обама се лиши и от икономическите си съветници Лари Съмърс и Питър Орсаг.