Говорителят на силите на САЩ в Ирак: Съжаляваме за цивилните жертви
Говорителят на силите на САЩ в Ирак: Съжаляваме за цивилните жертви / БГНЕС

"Съжаляваме, че цивилни бяха ранени и убити, докато коалиционните сили се стараят да отърват Ирак от тероризма", заяви снощи Брад Лейтън, говорител на силите на САЩ в Ирак, предаде Ройтерс.

Изявлението бе по повод операция срещу предполагаеми лидери на групировката Ал Кайда в Ирак, при която бяха убити 19 бунтовници и 15 цивилни иракчани.

По думите на майор Лейтън "със своите действия и присъствие терористите съзнателно са изложили на опасност невинни иракски жени и деца".

Според разпространено по-рано съобщение на американското командване по обект край езерото Тартар, на около 120 км северно от Багдад, е бил нанесен въздушен удар. Операцията е целяла унищожаването на лидери от Ал Кайда в Ирак, за които била получена разузнавателна информация, че ще имат там събрание.

При удара от въздуха четирима бунтовници са били убити. После заподозрените преместили мястото на срещата в друг район, южно от езерото. Намесили се сухопътни американски части, които при самоотбрана влезли в престрелка с бунтовниците в сградата, като отново получили помощ от въздуха, са казва в съобщението.

Следа обезопасяването на зоната сухопътните части установили, че са убити други 15 терористи, шест жени и девет деца. Ранени са били една жена и три деца, а един от предполагаемите терористи е задържан.