Говорителят на ЕК: Целта е да подпомогнем България
Говорителят на ЕК: Целта е да подпомогнем България / netinfo

Не мога да се произнеса по доклад, който все още не съществува, заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

Екипът на генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей започна да работи по доклада, така че не мога да се ангажирам предварително с отговор по съдържанието на документ, който ще бъде готов към края на следващия месец, добави Грей.

Грей заяви това, помолен за коментар на информациите, че в доклада на Европейската комисия за България, готвен по линия на механизма за контрол и сътрудничество, няма да се предлага налагане на предпазна клауза на страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Подобен доклад Европейската комисия готви и за Румъния.

Трябва да е ясно, че когато става дума за налагане на предпазни клаузи, нашата цел е да помогнем на заинтересованите страни България и Румъния да посрещнат изискванията, очертани в т.нар. "проблемни области" от Европейската комисия, както и да осъзнаят по-добре, че политическо доверие е под въпрос, когато става дума за борба с организираната престъпност и корупцията, допълни Марк Грей.

Той отново не се ангажира с точна дата за публикуването на доклада на Европейската комисия за България. Това може да стане на 27 юни, каквато дата вече бе споменавана, но е възможно публикуването да стане малко преди или малко след тази дата, отбеляза Марк Грей.