Готвят серия срещи за разрешаване на конфликта в Приднестровието
Готвят серия срещи за разрешаване на конфликта в Приднестровието / снимка: БГНЕС

Русия е готова да направи всичко за "окончателното разрешаване" на кризата около проруската сепаратистка област Приднестровие в Молдова, съобщи говорителката на Кремъл, като обяви, че ще се проведат серия от "срещи и преговори" между заинтересованите страни. Според руския президент Дмитрий Медведев има добри шансове за решаване на проблема, предаде АФП. Това стана ясно на срещата в Сочи с молдовския му колега Владимир Воронин. „Последните събития в грузинската сепаратистка република Южна Осетия показаха, че т.нар. след като грузинските лидери си загубиха ума, замразените конфликти могат да станат опасни”, заяви Медведев.

„Конфликтът в Южна Осетия е сериозно предупреждение за всички и в този контекст трябва да започнем да разглеждаме другите съществуващи проблеми”, допълни руският държавен глава.

„Искам да се занимаем с този проблем”, заяви молдовския президент Воронин. „Замразените конфликти са като вулкан – никога не знаеш кога може да изригнат”, допълни той. Воронин подчерта необходимостта да се демонстрира мъдрост, за да се избегнат въоръжени конфликти като този в Южна Осетия.

През тази година Русия направи ново предложение за решаване на проблема, според което Приднестровието ще остане част от Молдова, но ще получи широка автономия, припомня Ройтерс.