Готови са паспортите на либийските деца
Готови са паспортите на либийските деца / netinfo

В близките дни ще бъдат подписни договорите за лечение на болните от СПИН либийски деца в няколко френски и италиански болници. Лечението на децата е финансирано от либийската държава. Подготовката за изпращането на либийските деца за лечение в чужбина беше ускорена след като техните близки заплашиха, че ще започнат протестни действия.

Председателят на Асоциацията на семействата на болните от СПИН либийски деца Идрис Лага вече е в Париж, а от там ще замине за Рим. Целта неговата визита в Европа е да бъдат уточнени и последните детайли по лечението на заразените либийски деца в няколкото болници във Франция и Италия. Паспортите на 542 либийски деца и техните родители вече са в Италианското посолство в Триоли. Това означава, че на този етап Италия поема лечението на около 180 деца, които ще бъдат придружавани от майките и бащите си.

 

Франция и Италия са поставили две условия пред либийските власти във връзка с лечението на децата – всяко едно от тях да има медицинско досие, както и едномесечният престой на всяко едно да бъде финансово обезпечен. Според дипломатически източници резултатите от лечението на децата в чужбина са свързани с това, което предстои да се случва с българските медици.

 

Утре заседанието на Наказателния съд ще започне в 11ч. Българските медици ще бъдат защитавани от адвокатите Пламен Ялнъзов и Осман Бизанти. Очаква се да бъдат разпитани част от свидетелите, които подкрепят тезата за невинност на българите. Основната част от тези свидетели са жители на Бенгази и са давали показания в различните фази на досъдебното производство и последвалия го процес.