Горските пожари унищожиха поне 41 къщи в Австралия
Горските пожари унищожиха поне 41 къщи в Австралия / снимка: Reuters

Близо 41 къщи са унищожени от горските пожари в Западна Австралия, съобщиха представители на властта, цитирани от АФП. Те добавиха, че броят им може да нарасне, докато пламъците излизат от контрол.

Жегата и силните ветрове, предизвикани от силния циклон Яси миналата седмица доведоха до два големи пожара в западния крайбрежен град Пърт през уикенда, като силните пориви на вятъра принудиха самолетите за борба с пожарите да се върнат на летищата и създадоха бързи непредвидими огнища.

"За нещастие изглежда, че сме загубили 41 къщи вече, а 19 са частично повредени. Броят им може да нарасне", заяви ръководителят на пожарната Крейг Хайнес.

Засега няма сериозно пострадали или загинали, но пожарите не са под контрол, предаде БГНЕС. И двата пожара горят в райони със силна растителност, които се достигат трудно, освен по въздуха.

Гражданите не се допускат в района поради опасността за сигурността им. Очаква се Яси да достигне западна Австралия. Стотици домове бяха разрушени при пристигането на Яси край Кернс, унищожени бяха насаждения за поне 500 хиляди долара.