Горските пожари достигнаха предградия на Атина
Горските пожари достигнаха предградия на Атина / снимка: БГНЕС

Пожарникарските служби и местните власти съобщиха, че силни горски пожари са достигнали отдалечени северни предградия на столицата Атина, разрушавайки домове и принуждавайки хиляди души да напуснат през изминалата нощ домовете си, предаде АП.

Пожарите, които вече трети ден бушуват северно от Атина, изпепелиха хиляди хектари, покрити с борова гора и гъсти шубраци, припомня БТА. 

Гръцкият премиер Костас Караманлис пристигна тази нощ в оперативния щаб на пожарната охрана и призова гражданите да запазят спокойствие пред пожарите в околностите на столицата, предаде РИА Новости, като се позовава на пресслужбата на министър-председателя.

Междувременно министър-председателят на България Бойко Борисов предложи на гръцкия си колега Костас Караманлис помощ от страна на България при потушаването на пожарите в района на Атина. Това съобщи правителствената информационна служба.

Готовността за съдействие от наша страна беше изразена чрез Министерство на външните работи и посолствата - на Гърция у нас и българското в Атина, се посочва в съобщението. „Готови сме да съдействаме за овладяване на ситуацията в южната ни съседка с технически средства, медицинска помощ и екипи при нужда", е заявил премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

Подробности четете на Vremeto.bg