Горящо олимпийско лого пуснато в интернет
Горящо олимпийско лого пуснато в интернет / netinfo
Американската организация ИнтелСентър, която наблюдава екстремистки сайтове, съобщи, че китайска ислямистка групировка е пуснала в интернет видеофилм с горящо олимпийско лого и експлозия на фона на едно от спортните съоръжения на Олимпийските игри в Пекин, предаде Асошиейтед прес.

Подобен видеоматериал, носещ дата 23 юли вече беше пуснат в интернет. И двата се приписват на Ислямистка партия на Тюркистан, която според експерти е произлязла от сепаратистка групировка от централноазиатския граничен Синцзян-Уйгурски автономен район на Китай, поддържаща връзки с Ал Кайда. Смята се, че тя е базирана в съседен Пакистан, където е обучавана от Ал Кайда.

Вторият видеоматериал носи дата 1 август. Коментарите в него са на езика на уйгурите – мюсюлманско малцинство в западната част на Китай, които имат обтегнати отношения с централното правителство. "Не стойте в същия автобус, същия влак, в същия самолет, в същите сгради или на което и да е място, където има китайци", се казва във втория видиофилм, озаглавен "Призив към лобалната мюсюлманска нация".

Според експерти по тероризма и китайските власти е по-вероятно терористите да нападнат по-зле защитени райони, тъй като Пекин и другите градове, в които ще се състоят спортни прояви от Олимпийските игри се охраняват от над 100 000 полицаи и военни.