/ / iStock/Getty Images
В югозападния френски департамент Жиронда с главен град Бордо са забранени публичните прояви на открито и тези на закрито, ако са в помещения без  климатици. Причината е горещата вълна, обхванала Франция, съобщиха днес местните власти и медии, цитирани от Ройтерс.

Префектът Фабиан Бучо каза пред радио "Франс бльо", че концертите и събиранията на много хора, включително на 18 юни, когато се чества френската Съпротива, от петък следобед са отменени. Все пак остават позволени частни сбирки като сватбени тържества.

В четвъртък на много места в страната температурите достигнаха 40 градуса, за пръв път тази година . В събота се очакват върхови стойности до 41-42 градуса. Националният метеорологичен институт "Метео Франс" прогнозира "ранна мощна гореща вълна", причинена от големи масиви топъл въздух, идващи от Северна Африка. Според синоптиците такава вълна никога досега не е идвала по това време на годината.

Вчера премиерът Елизабет Борн каза, че в няколко южни департамента положението е крайно тежко и префектите вземат спешни мерки. Вътрешното министерство призова французите "да бъдат изключително внимателни" и да не се излагат на горещините.

През тази седмица във Франция лумнаха и първите за годината горски пожари. В южния департамент Лозер огънят вече е унищожил 70 хектара, съобщи Ройтерс.