Гордън Браун похвали Олимпиадата на среща с Ху Цзинтао
Гордън Браун похвали Олимпиадата на среща с Ху Цзинтао / снимкa: БГНЕС

Британският премиер Гордън Браун пристигна в Пекин за закриването на Олимпийските игри и заяви, че те са постигнали „впечатляващ успех“. Той каза още, че Лондон ще се опита да се справи също толкова добре при домакинството си на Олимпиадата през 2012 г., съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

„Олимпийските игри в Пекин впечатлиха целия свят“, заяви Браун на срещата си с китайския президент Ху Цзинтао. Ху благодари на британския премиер за подкрепата му за Игрите и го поздрави за спортните успехи на Великобритания, която в момента се намира на трето място в класацията по медали.

Очакваше се на срещата си с китайския президент Браун да обсъди въпроса за човешките права, но говорител на Даунинг Стрийт не даде информация за съдържането на разговора между двамата държавни ръководители. Според агенция Синхуа те са обсъдили климатичните промени, преговорите в Световната търговска организация /СТО/ и целите на развитието в Африка. Браун ще присъства на няколко спортни състезания от програмата на Олимпийските игри, а в неделя ще бъде на церемонията по закриването на Игрите, в края на която кметът на Лондон Борис Джонсън ще получи олимпийското знаме.