Гордън Браун не е искал Меграхи да умре в затвора
Гордън Браун не е искал Меграхи да умре в затвора / снимка: БГНЕС

Представител на британското правителство обяснил на либийските власти, че британският премиер Гордън Браун не иска осъденият за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи да умре в затвора, разкриват публикувани документи, цитирани от Франс прес и ДПА.
   
През февруари тогавашният държавен секретар на външните работи Бил Рамъл е съобщил тази информация на либийските власти при посещение в Триполи, заяви либийският министър за Европа Абдулати Алобиди.
   
Разговорът е споменат в документи, които бяха направени публично достояние в опит да се изясни спора около освобождаването на Абдел Басет ал Меграхи и след обвинения на в. "Сънди таймс", че освобождаването било извършено в замяна на изгоден петролен договор.
   
Протокол на разговор между Алобиди и шотландския министър на правосъдието Кени Макаскил от 10 август сочи, че британското правителство не е искало Меграхи да умре в затвора.
  
Меграхи бе диагностициран с рак в терминална фаза. През 2001 г. той бе осъден на доживотен затвор за взривяването на пътнически самолет на ПанАм над шотландското село Локърби, при което загинаха 270 души.
  
"Алобиди потвърди, че е заявил на Рамъл, че смъртта на Меграхи в шотландски затвор би имала пагубни последици върху отношенията между Либия и Великобритания", се казва в бележките, публикувани от шотландското правителство.
   
"Алобиди добави, че Рамъл му е съобщил, че нито премиерът (Гордън Браун), нито външният министър (Дейвид Милибанд) желаят Меграхи да умре в затвора, но че решението за негово прехвърляне (в Либия) зависи от шотландското правителство", се казва още в публикуваните документи, цитирани от БТА.
   
На 20 август Шотландия освободи Меграхи по медицински съображения, с което си навлече гнева на близките на жертвите от атентата, повечето от които са американци, както и на Белия дом.
   
Други публикувани от британското правителство документи разкриват, че Лондон се е съгласил да включи Меграхи в споразумение с Триполи за прехвърляне на затворници, за да не си развали отношенията с Либия.
   
"Не смятам, че е необходимо или разумно да се вреди на широките ни и ползотворни отношения с Либия", пише в писмо на британския министър на правосъдието Джак Стро от 11 февруари 2008 г. до шотландския премиер Алекс Салмънд.
   
Стро не говори за петрол или дори за търговски отношения, но споменава "националните интереси" на Великобритания.
   
"Развиването на добри отношения с Либия и помагането й да се върне в международната общност е ползотворно за Великобритания. След като в миналото е подкрепяла терористични атентати, страната вече е важен партньор в борбата срещу тероризма", изтъква Стро в писмото.
   
Първоначално Стро подкрепял изключването на Меграхи от споразумението за прехвърляне на затворници, но променил мнението си заради "висшите интереси на Великобритания", се казва в негово писмо от декември 2007 г.
   
Публикуването на тези документи идва след разкрития във в. "Сънди таймс" в неделя. Вестникът цитира две от писмата, отразяващи промяната на позицията на Джак Стро. "Сънди таймс" твърди, че тази промяна се дължи на петролен договор между британската компания "Бритиш петролиъм" и Либия с възможен размер до 15 милиарда лири. Британското правителство категорично отхвърли това твърдение.