Горбачов и Саакашвили в телевизионен дуел заради събитията в Грузия
Горбачов и Саакашвили в телевизионен дуел заради събитията в Грузия / снимка: БГНЕС

Размяната на обвинения между Русия и Грузия за това кой е започнал войната и кой продължава да нанася повече щети продължи със задочна битка по американската телевизия Си Ен Ен между бившия съветски президент Михаил Горбачов и грузинския президент Михаил Саакашвили, предаде ДПА, цитирана от БТА. И двамата гостуваха един след друг в популярното предаване на Лари Кинг.

Грузия може и да обвинява Русия за конфликта в Южна Осетия, но няма съмнение, че именно Грузия провокира сблъсъка, заяви Горбачов. Той каза, че Русия е пратила допълнителни войски в Южна Осетия, за да отвърне на "варварското нападение" на Грузия срещу град Цхинвали.

"Западните телевизии не показват какво става в Цхинвали", каза Горбачов. "Едва сега започват да показват някои кадри с разрушенията. Така че това ми изглежда като добре подготвен проект. Какъвто е да беше резултатът, те искаха да хвърлят вината върху Русия", заяви бившият съветски президент.

Саакашвили емоционално упрекна Горбачов, че "прославя" същия режим, който навремето е помогнал да бъде свален и срещу който се е борил като ръководител на Съветския съюз. "Срамота, господин Горбачов", каза Саакашвили и подчерта, че той лично е разочарован, че Горбачов, когото някога е уважавал, използва появата си по телевизията, за да разпространява лъжи и измами, обвини го, че защитава това, което днес правят "хората на КГБ" в Грузия.

Горбачов посочи също, че САЩ рискуват да влошат отношенията си с Русия, като подкрепя Грузия.

Саакашвили заяви също, че трябва по-внимателно да прегледа подкрепяното от САЩ проектоспоразумение за спиране на огъня с Русия, преди да го подпише, предаде Ройтерс. Запитан дали ще постави подписа си под договореното с френско посредничество споразумение от шест точки, което днес ще му представи в Тбилиси американският държавен секретар Кондолиза Райс, Саакашвили отвърна: "Трябва да видим какво ни носи". Все още сме в процес на преговори. Руснаците се опитват да оправдаят инвазията си и да узаконят присъствието си в Грузия, каза Саакашвили. Той изтъкна, че без истински международни наблюдатели, без истинска международна прозрачност, ще има повече проблеми и за грузинците, и за останалата част от Европа.

Предлаганото споразумение предвижда изтегляне на всички руски войски и оставане в Грузия само на руските миротворци, разположени в Южна Осетия и в Абхазия преди избухването на сегашната криза. Руските миротворци получават допълнителни, но ограничени права да патрулират някои райони на Грузия до пристигането на мироопазващи сили и наблюдатели от трета страна.