Голям метеорит падна до Челябинск, рани 1200 души и причини щети
Голям метеорит падна до Челябинск, рани 1200 души и причини щети / снимки: БГНЕС, Reuters

1200 души бяха ранени при падането на метеоритни отломки над руската област Урал, предаде РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на Министерство на вътрешните работи на Русия.

Последваха силни експлозии, счупени стъкла на прозорците на къщите в редица селища и паника сред хората, съобщиха властите и агенциите, позовавайки се на очевидци. Хоспитализирани са били над 100 души, от тях 80 деца. Тежко ранени и загинали няма, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС. Езерото Чебаркул, в което е паднал метеоритът, бе отцепено от части на полицията.

Метеоритен дъжд от отломки е имало в пет региона на Русия - в Тюменска, Свердловска, Челябинска и Курганска област и в република Башкортостан. Феноменът е бил наблюдаван и в Казахстан, съобщават руските агенции.

Европейската космическа агенция обяви, че метеоритът, паднал в Русия, няма връзка с астероида 2012DA14, който премина близо до Земята.

"В 9.20 ч (3.20 ч. по Гринуич) беше забелязан обект над Челябинск, който летеше с голяма скорост и оставяше следа зад себе си. Две минути по-късно бяха чути две експлозии", съобщи представителят на регионалното министерство на извънредните ситуации Юрий Буренко в комюнике. "Ударната вълна счупи стъклата на прозорци в Челябинск и още няколко града в областта", посочи той.

На видеа, качени от местните жители в интернет, се виждат метеоритни отломки, пресичащи небето на ниска височина, а траекторията им показва близък сблъсък със земята. На друго видео жителите, някои от които излезли от домовете си голи, наблюдават същия феномен над блоковете си на фона на експлозиите, предава БГНЕС.

Сутрешният трафик спря неочаквано, след като падащият метеорит частично изгоря в долния слой на атмосферата над града и озари сутрешното небе. Министерството на извънредните ситуации съобщи, че мобилните комуникации временно са били прекъснати.

Ударната вълна е счупила стъклата на прозорците на офиса на ИТАР-ТАСС в центъра на Челябинск, съобщи агенцията. Стена е рухнала в завод в града, съобщи служител на завода, цитиран от Интерфакс.

Местната пощенска служба съобщи, че няколко нейни сгради са пострадали, а залата на хокейния отбор на Челябинск също е пострадала, което е наложило отмяната на мач. Телевизиите показаха хора с окървавени лица и дете с окървавен гръб. Повечето пострадали са получили леки прорезни рани и травми от счупените стъкла, съобщи местната полиция.

Говорител на руската държавна ядрена корпорация Росатом съобщи, че дейността й в района не е нарушена. "Всички компании на Росатом в Уралска област, включително комплексът Маяк, работят нормално", заяви неназован говорител на компанията, цитиран от Интерфакс. Министерството на извънредните ситуации съобщи, че нивата на радиацията в региона също не са се променили и че над 20 000 спасители са изпратени, за да помогнат на пострадалите.

Министерството на извънредните ситуации е мобилизирало 20 000 служители, които са в състояние на повишена тревога, както и три самолета или хеликоптера, които да инспектират района. Министерството призова населението да не се поддава на паниката. "Няма евакуация на населението, нивото на радиоактивност е в нормата. Молим ви да не се поддавате на паниката", съобщи местният отдел на министерството на страницата си в интернет.

Голям метеорит падна до Челябинск рани 1200 души и причини щети
netinfo

Масата на небесното тяло, което падна в Урал, е била около 50 тона, като това е най-мощното подобно явление в Русия през последните 12 години, заяви директорът на астрономическата обсерватория в Иркутския държавен университет Сергей Язев, цитиран от РИА Новости.

Според Язев масата на каменния метеорит е била около 50 тона, а диаметърът - около три метра. „В Челябинск се наблюдаваше типична картина: полет на ярък болид, инверсионна следа в небето, избухване, мощен двоен удар. Т.е. физиката на това явление изглежда достатъчно традиционна. Небесното тяло се разпадна на голяма височина, разрушаването бе взривообразно заради гигантската кинетична енергия", коментира Язев, цитиран от агенция Фокус.

Според учени този обект е бил способен да предизвика ударна вълна и разпръсване на фрагменти на голяма територия. При изучаването на падналото небесно тяло от голяма помощ за учените ще бъдат многобройните видеозаписи, направени от очевидци. Те ще помогнат да се установи траекторията на полета на метеорита, който навлезе в атмосферата на Земята с космическа скорост.

„При падането подобно космическо тяло започва да се дроби и разпада на фрагменти в атмосферата, скоростта му се измерва с километри в секунда", допълва Смирнов. Той отбеляза, че откриването на фрагментите от метеорита ще даде възможност на учените да получат отговори на много въпроси.

Руски учени предлагат да се създаде международна система за защита на Земята от метеорити и астероиди, заяви генералният директор на нетърговската организация „Център за планетарна защита" Анатолий Зайцев.

Зайцев посочи, че към момента прогнозирането на падането на метеорити е „по-скоро лотария". „Ако се създаде ефективна система за откриване, каквато ние предлагаме, тогава всичко ще може предварително да се прогнозира, да се определи траекторията и да се определи района на падане", посочи той и допълни, че вече е разработен концептуалният проект за планетарна защита, който се базира върху „най-добрите руски и чуждестранни технологии".

Падането на метеорита в руската Челябинска област може да предизвика появата на озонова дупка в атмосферата. Това посочва Сергей Замоздра, астрофизик и доцент в катедрата по теоретична физика в Челябинския държавен университет.
„По мои изчисления метеоритът се е взривил на височина около 50 км, тъй като ударните вълни дойдоха за около две минути след взрива, а на звука са нужни три секунди, за да измине един километър. Когато подобен обект навлезе в атмосферата, той преди всичко разрушава озоновия слой. Това означава, че в момента има озонова дупка", казва астрофизикът. Той посочва, че на Земята ежегодно падат големи астероиди, но съдейки по мощността на взрива, този в Русия е бил много тежък. Подобно нещо се случва на Земята един път на 20-30 години.