/ БГНЕС
Големият пожар близо до националния парк Йосемити в американския щат Калифорния, който избухна в петък, продължи да бушува извън контрол и в неделя, съобщи Асошиейтед прес. Пожарът е един от най-големите в щата за годината и принуди хиляди жители на отдалечени планински населени места да се евакуират.

Около 2000 пожарникари се борят с пожара, наречен "Оук файър". В борбата с огъня участват още самолети и булдозери, като гасенето е затруднено от стръмния терен, високите температури и ниската влажност, съобщи щатският Департамент по горите и пожарната безопасност.

Към неделя пламъците са погълнали 56 квадратни километра гора. Причините за пожара се разследват.

Около 6 хиляди жители на зоната получиха заповеди да се евакуират, но някои жители са отказали да го направят, съобщи Ейдриън Фрийман от горската служба на САЩ. "Призоваваме хората да се евакуират, когато им бъде казано. Този пожар се разпространява много бързо", каза тя.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в окръг Марипоса. Пламъците са унищожили най-малко 10 жилищни и индустриални сгради и са нанесли щети на още пет.

Калифорния преживява все по-големи и разрушителни пожари напоследък заради значително по-горещото и сухо време през последните три десетилетия.
БТА