/ Guliver/Getty Images
Школата по самба Мангейра" завоюва двадесетата титла в своята история и е големият победител на карнавала в Рио, предава Франс прес. По време на шествието си танцьорите отдадоха почит на чернокожата бразилска правозащитничка Мариеле Франко, убита преди една година.

Обявяването на "Мангейра" за победители в надпреварата на 14-те школи по самба, достигнали до финала, предизвика бурна радост в града.
Започнаха уличните шествия на карнавала в Рио де Жанейро

По време на своето зрелищно представяне, танцьорите от "Мангейра" отдадоха почит на чернокожите и индиянски герои, които не са включени в бразилските учебници. Школата направи своя трактовка на историята на страната, от нейното откриване, през извоюваната независимост до отмяната на робството. Школата дори си позволи да "коригира" националния флаг, като замени със своите маркови розови и зелени краски традиционните цветове на знамето.
Последната победа на "Мангейра", основана през 1928 година, датираше от 2016 година с шествие, посветено на популярната певица Мария Бетания.

Клип на бразилския президент от карнавала в Рио предизвика възмущение

Тази година школата отдаде почит на Мариеле Франко, общинска съветничка в Рио, разстреляна на 14 март 2018 година в близост до самбодрома, където се провежда карнавалът. Убийството ѝ все още не е разкрито от властите.

Рио карнавал
ThinkStock/Getty Images

Рио карнавал
ThinkStock/Getty Images