Годишно 5,5 милиона души по света са ухапвани от змии
Годишно 5,5 милиона души по света са ухапвани от змии / www.sxc.hu

Пет и половина милиона души по света годишно са ухапвани от змии. Между 20 хиляди и 125 хиляди души по света умират вследствие на подобно ухапване. 400 хиляди ампутации се извършват годишно в света на хора, ухапани от змии. Тези данни са оповестени от Световната здравна организация в първия брой за 2010 г. на научното списание "Лансет", пише в. "Кориере дела сера".

По този повод Енрико Алева, специалист по ухапванията от змии във Висшия институт по здравеопазването на Италия, заяви, че със сигурност е много важно и полезно, че СЗО подчертава опасностите, които крият ухапванията от влечугите. Италианският експерт припомня, че отровни змии има в най-големи количества в едни от най-уязвимите точки на планетата, като Южна Америка. Там е необходимо местното население да бъде по-добре информирано как да се пази от ухапвания от отровните влечуги и какво да прави в случай на ухапване.

Според него в Италия най-голяма опасност представляват пепелянките. Но ухапването от подобна змия невинаги е смъртоносно, припомня експертът. Той отбелязва, че рискът зависи от времето, изминало от момента на ухапването до оказването на първа помощ, от температурата на околната среда и от това дали преди ухапването пепелянката е атакувала друга плячка.

Ученият препоръчва при подобно ухапване жертвата да се обърне възможно най-бързо към лекарите, а не да се самолекува, допълва БТА. Той обаче призовава италианците да не убиват змии, които са им заприличали на пепелянки, защото в Италия много от змийските видове са на път да изчезнат, а 2010 г. беше обявена за година за насърчаване на биологичното разнообразие.