Годините на най-възрастния президент в света започват да си казват думата
Годините на най-възрастния президент в света започват да си казват думата / снимка: Reuters

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе навърши 86 години. След 30 години, в които се беше вкопчил във властта, вече се зараждат съмнения дали той е в състояние да продължи да управлява най-бедната страна в света, пише в. "Таймс". Посетители, които са разговаряли този месец с най-възрастния държавен глава на Земята, твърдят, че той вече не може да води разговор, задремва няколко минути след началото му и да се налага да бъде събуден.

Въпреки това Мугабе остава опасен противник на премиера Морган Цвангираи - неговият партньор в коалиционното правителство, съставено преди около година. Той не дава индикации, че възнамерява да се оттегли от властта. Неговата партия ЗАНУ-ПФ потвърди на конгрес миналата година, че той ще бъде единственият й кандидат на изборите, които трябва да се произведат, след като правителството на националното единство одобри нова демократична конституция. Очаква се очевидната физическа немощ на президента да катализира и без това яростното заговорничене между съперничещите фракции в ЗАНУ-ПФ, които се борят помежду си, за да поемат контрола, след като Мугабе си отиде, отбелязва БТА.

Шансът застава или на страната на министъра на отбраната Емерсън Мунангагва, или на богатия бивш командващ на армията Соломон Муджуру, в зависимост от прищевките на Мугабе. Западни дипломати се безпокоят от очевидното влияние, което упражняват над президента кръг от командващи в армията, авиацията, полицията и държавната агенция за сигурност.