Гняв в Кабул, след като войници от НАТО изгорили Корана
Гняв в Кабул, след като войници от НАТО изгорили Корана / снимка: Reuters, архив

Стотина афганистанци протестираха пред американската военна база Баграм близо до Кабул, предадоха световните агенции. Демонстрациите бяха предизвикани от съобщение, че чужди войници са осквернили голям брой копия на Корана - свещената за мюсюлманите книга.

Генерал Джон Алън, командващ Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ), поднесе искрените си извинения за действията на войниците в очевиден опит да предотврати разпалването на антизападен гняв в Афганистан. "Когато научихме за тези действия, незабавно се намесихме и ги спряхме", каза той и отбеляза, че те не са били умишлени. Алън обеща, че случаят ще бъде подробно разследван, но не даде повече подробности.

Служител от авиобазата каза, че десетки афганистанци протестирали пред един от контролно пропускателните пунктове вътре в базата, предава БТА. Не е имало враждебни действия и протестът е бил разпръснат, каза служителят.

Ахмад Кабир, управник на областта Баграм в провинция Парван, каза, че демонстрантите са хора, които работят вътре в базата. Някои от тях заявили, че са видели части от Коран, който бил изгорен. Местната полиция също разследва случая.

Афганистански полицаи участваха в престрелка с войници на НАТО в южен Афганистан. Албански войник е убит, а трима други чужди войници са ранени, предаде ДПА, като се позова на служители. Полицаите и войниците първо имали словесен спор, който бил последван от въоръжен сблъсък. Полицаите, участвали в конфликта, са арестувани от силите за сигурност.