Турция осъди карикатура на френското хумористично списание „Шарли Ебдо“, обиждаща президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция.

Президентският говорител Ибрахим Калън нарече „Шарли Ебдо“ „парцал“ и коментира, че Турция е на прав път, след като списанието е „толкова е полудяло“. 

След президентските и парламентарните избори на 14 май в Турция „Шарли Ебдо“ публикува на корицата си карикатура, която изобразява Ердоган във вана в алюзия със смъртта на популярния френски певец Клод Франсоа (Кокло), починал от токов удар през 1978 г., къпейки си във ваната си. В коментар към Ердоган „Шарли Ебдо“ пише: „Подобно на Кокло, само съдбата може да ни спаси от него“.
 

В Туитър Калън написа: „Не се притеснявайте „Шарли Ебдо“. Нашият народ ще ви даде най-добрия отговор, с по-силен глас, на 28 май“.

На тази дата ще се състои втори тур на президентските избори между Ердоган и кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Директорът по комуникациите Фахреттин Алтун също осъди френското списание, информира Анадолската агенция.
Един от най-важните центрове за провокации, обиди и богохулство в световните медии, грозното издание „Шарли Ебдо“, за пореден път доказа на света колко е отвратително с последната си карикатура на нашия президент, посочи Алтун.

Според него "големият успех" на Ердоган на изборите на 14 май е накарал „тези лишени от чест хора да загубят съня си, да разпространят болните си представи и да избълват обидите и омразата си".

Обръщайки се към списанието, Алтун заяви: "Каквото и да правите, не можете да сплашите Реджеп Тайип Ердоган. Не можете да ни отклоните от нашия път".

Френското хумористично списание и друг път е предизвиквало противоречия и осъждане заради карикатури на пророка Мохамед, както и по повод разрушителните земетресения в Турция на 6 февруари, които отнеха живота на над 50 000 души.
 
София Георгиева/БТА