/ БГНЕС
Израел обвини бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, че омаловажава Холокоста и обижда еврейския народ, след като бразилският лидер сравни войната на Израел срещу "Хамас" в Газа с геноцида на нацистите по време на Втората световна война, предаде Ройтерс.

"Това, което се случва с палестинците в ивицата Газа няма връзка с други исторически моменти. Всъщност, такъв момент е имало, когато Хитлер решава да убие евреите", каза Лула пред репортери по време на 37-ата среща на Африканския съюз в Адис Абеба. 

Министерството на външните работи в Йерусалим каза, че ще извика бразилския посланик, за да порицае изказването, което израелският премиер Бенямин Нетаняху определи като "неуважително и жестоко". 

"Това е омаловажаване на Холокоста и опит за нападки срещу еврейския народ и правото на Израел да се защитава. Сравненията между Израел, нацистите и Хитлер са прекрачване на границата", каза в изявление Нетаняху. 

Президентската канцелария и министерството на външните работи на Бразилия за момента не са коментирали въпроса. 

В изявление организацията на евреите в Бразилия заяви, че изказването на Лула е "извратено изопачаване на действителността" и "обижда паметта на жертвите на Холокоста и техните наследници", и обвини правителството му в "екстремна и небалансирана" позиция в конфликта. 

По-рано Лула осъди спирането на хуманитарна помощ за Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, като призова да се извърши разследване на нередностите, без да се спира финансирането в помощ на засегнатите от "геноцида".

"Това не е война между военни и други военни. Това е война между силно подготвена армия и жени и деца", заяви той. 

Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци изпитва финансови затруднения след твърденията на Израел, че 12 от нейните 13 000 служители в Газа са били замесени в нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.
Анелия Пенкова/БТА